Dołącz do czytelników
Brak wyników

Zbiór winniczka zakazany. Warto postawić na ślimaki z hodowli

Artykuł | 15 lutego 2015 |
77
Nie będzie pozwolenia na zbiór ślimaka winniczka w województwie warmińsko-mazurskim w tym roku. Paweł Piwowarski, biolog z elbląskiej firmy Polish Snail Holding, komentując tą decyzję stwierdził, że nie jest zaskoczony takim obrotem sprawy. Poleca zakup gotowego do spożycia mięsa ślimaków w puszce.

Nie będzie pozwolenia na zbiór ślimaka winniczka w województwie warmińsko-mazurskim w tym roku. Paweł Piwowarski, biolog z elbląskiej firmy Polish Snail Holding, komentując tą decyzję stwierdził, że nie jest zaskoczony takim obrotem sprawy. Poleca zakup gotowego do spożycia mięsa ślimaków w puszce.

W tym roku na Warmii i Mazurach nie będzie można zbierać i skupować winniczków do celów gospodarczych - ogłosiła we wtorek Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Olsztynie. Powodem takiej decyzji jest spadek liczebności i karłowacenie populacji tych ślimaków.

Woj. warmińsko-mazurskie było przez wiele lat największym w kraju dostawcą winniczka. Dopuszczalne limity skupu tych mięczaków sięgały w tym regionie 600 ton rocznie. Winniczki objęte są ochroną prawną i można je okresowo pozyskiwać do celów przetwórstwa spożywczego jedynie za zgodą regionalnych dyrekcji ochrony środowiska (RDOŚ).

Możliwość legalnego zbioru i skupu winniczków na Warmii i Mazurach wstrzymano drugi rok z rzędu. Powodem są wyniki badania struktury wielkościowej i liczebności populacji ślimaków, wykonane w 2014 r. przez biologów z olsztyńskiego uniwersytetu.

Stwierdzili oni, że kondycja populacji winniczków jest obecnie gorsza niż jeszcze 8-9 lat temu, gdy prowadzono poprzednią inwentaryzację. Świadczy o tym spadek liczebności tego gatunku i procentowego udziału osobników o średnicy muszli powyżej 3 cm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku trzech lat. Jest to jednocześnie wielkość muszli dopuszczająca do pozyskania przez zbieraczy.

W ocenie olsztyńskiej RDOŚ ostatnie lata ze względu na przedłużającą się zimę, chłodne wiosny i suszę w maju nie sprzyjały rozrodowi tego mięczaka. Zachowaniu naturalnych siedlisk ślimaków nie służy również postępująca urbanizacja i zagospodarowywanie nieużytków.

Taką sytuacją nie jest zdziwiony Paweł Piwowarski, biolog Polish Snail Holding, firmy zajmującej się hodowlą ślimaków oraz przetwarzaniem mięsa tych zwierząt w gotowe produkty spożywcze.

- Zmienia się struktura rolnictwa, co powoduje zmniejszenie populacji winnic...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Masz już prenumeratę? Zaloguj się, aby przeczytać artykuł.
Zaloguj się
Nie masz jeszcze prenumeraty? Nic straconego! Dołącz do grona stałych Czytelników już dziś i miej pewność, że żadne treści już Cię nie ominą.
Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 drukowanych wydań magazynu Online Marketing
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Dostęp do czasopisma w wersji online
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy