Dołącz do czytelników
Brak wyników

Przez żołądek do serca pracownika

Artykuł | 3 lutego 2017 |
212

Moda na zdrowe odżywianie nie przemija. Ludzie chcą dobrze wyglać i równie dobrze się czuć. Z pomocą przychodzą nawet pracodawcy, kórzy coraz więcej inwestują w świadczenia pozapłacowe motywujące pracowników do zdrowego stylu życia. Coraz więcej firm wdraża programy, które mają na celu poprawę jakości życia zatrudnionych. Mowa tu nie tylko o badaniach profilaktycznych, karnetach sportowych czy inwestycji w ergonomię biura, ale przede wszystkim o edukacji prozdrowotnej oraz dofinansowaniu posiłków. Jak pokazuje najnowsze badanie potencjału rynku benefitów pracowniczych, przeprowadzone przez Kantar Millward Brown na zlecenie Sodexo Benefits and Rewards Services już ponad 50% pracodawców dba o samopoczucie pracowników oferując im dofinansowanie sportu i rekreacji oraz posiłków. W tym 11 % pracodawców, dofinansowuje posiłki zatrudnionym korzystając z kart żywieniowowych, takich jak Karta Lunch Pass Sodexo. Rosną również kwoty jakie przedsiębiorstwa przeznaczają na ten cel – o ile w 2015 roku średnio, miesięcznie na jednego pracownika wydawały 99 zł, to w ubiegłym roku już 114 zł. Zdrowa przerwa w pracy W dzisiejszych biurowcach i fabrykach próżno szukać stołówek pracowniczych z monotonnym menu. Dawne bary zakładowe zmieniły się w nowoczesne restauracje z różnorodną, stale modyfikowaną ofertą. Nic w tym dziwnego, skoro z analiz Światowej Organziacji Zdrowia wynika, że istnieje ścisła zależność między zdrowiem pracownika, a zwiększeniem jego produktywności. Według „Zasad zdrowego żywienia” Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać „4-5 posiłków co 3-4 godziny”. Regularne jedzenie jest bardzo ważnym elementem w zdrowej diecie. Dzięki posiłkom w ciagu dnia pracy efektywność pracowników podczas kolejnych godzin jest wyższa, a czas, w teorii stracony na przerwę, przekłada się na lepsze wykonywanie służbowych obowiązków. Wiele badań potwierdza bowiem, że regularne przerwy w pracy zapobiegają zmęczeniu i zwiększają koncentrację, a wspólne posiłki z kolegami sprzyjają integracji. Dofinansowany przez firmę obiad motywuje, ale wpływa również na postrzeganie firmy jako troszczącej się o samopoczucie i zdrowie pracowników. Wolność wyboru co, kiedy i gdzie zjeść Świadczenie pozapłacowe w postaci kart przedpłaconych na posiłki wpisuje się w ideę zdrowego stylu życia. Daje pracownikom możliwość wyboru tego co chcą zjeść, kiedy i gdzie. Kartą Lunch Pass Sodexo można płacić za posiłki w tysiącach punktów gastronomicznych: w stołówkach firmowych, restauracjach, barach, kawiarniach. Płatność nimi jest również możliwa za granicą i online. Z kolei pracodawcy, oferując pracownikom kartę przepłaconą, mają pewność, że przekazane na posiłki środki zostaną wydane zgodnie z ich przeznaczeniem. - Dzięki karcie przedpłaconej na posiłki, pracownik ma swobodę wyboru czy otrzymane...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 drukowanych wydań magazynu Online Marketing
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Dostęp do czasopisma w wersji online
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy