Dołącz do czytelników
Brak wyników

Belgia odkryta!

Artykuł | 16 listopada 2015 |
226
Dwa tygodnie - tyle trwała belgijska podróż w Warszawie. Setki osób ze stolicy i okolic mogły poznać codzienne życie mieszkańców Belgii - biorąc udział w cyklu wyjątkowych wydarzeń kulturalnych i biznesowych zaproponowanych w ramach 17. Dni Belgijskich. Honorowy patronat nad wydarzeniami objęli: Ambasada Belgii w Polsce, miasto stołeczne Warszawa, Marszałek Województwa Mazowieckiego, a organizatorem była Belgijska Izba Gospodarcza

Dwa tygodnie - tyle trwała belgijska podróż w Warszawie. Setki osób ze stolicy
i okolic mogły poznać codzienne życie mieszkańców Belgii - biorąc udział
w cyklu
wyjątkowych wydarzeń kulturalnych i biznesowych zaproponowanych
w ramach
17. Dni Belgijskich. Honorowy patronat nad wydarzeniami objęli: Ambasada Belgii w Polsce, miasto stołeczne Warszawa, Marszałek Województwa Mazowieckiego, a organizatorem była Belgijska Izba Gospodarcza

POLECAMY

Belgia jest jednym z najważniejszych partnerów gospodarczych Polski, a obywatele naszego państwa zajmują wysokie stanowiska w instytucjach Unii Europejskiej. Tegoroczne Dni Belgijskie po raz kolejny pokazały, że mieszkańcy Warszawy i okolic wciąż na nowo chcą poznawać ten kraj. Podczas 2-tygodniowych wydarzeń warszawiacy tłumnie uczestniczyli w spotkaniach kulturalnych, biznesowych i kulinarnych, które przybliżyły im Belgię – bijące serce Europy.

Kultura po belgijsku

Belgia to nie tylko setki gatunków piw czy monumentalny model kryształu żelaza – Atomium, ale również mierząca niemal 70 kilometrów, najdłuższa na świecie linia tramwajowa. Dlatego też tegoroczną edycję Dni Belgijskich rozpoczęła niezwykła podróż belgijskim tramwajem po Warszawie. Podczas prawie 2-godzinnej wycieczki pełnej czekolady, wafli i dźwięków saksofonu, uczestnicy mieli okazję posłuchać opowieści o Belgii i zobaczyć miejsca będące symbolami obecności tego państwa w Warszawie.

Różne aspekty belgijskiej kultury i smaki tamtejszej kuchni mogli poznać warszawiacy podczas Belgijskiego Popołudnia. W jedno październikowe popołudnie restauracja Rewers zamieniła się w małą Belgię. W trakcie spotkań z miłośnikami tego kraju, goście dowiedzieli się, dlaczego każdy Belg rodzi się z cegłą w brzuchu, kto stworzył Smerfy i  jak krok po kroku narysować swój pierwszy komiks. Z kolei dzięki pokazowi Roberta Harny, adepta Akademii Molekularnej Jeana Bosa, uczestnicy poznali tajniki kuchni molekularnej, próbując m.in. lodów z ciekłego azotu oraz drinków z suchym lodem. Dodatkowo podczas Belgijskiego Popołudnia odbyła się akcja „Uszyj smerfnego Jasia”. Dzięki Natalii Bielawskiej (pomysłodawczyni inicjatywy "Uszyj Jasia"), Małgorzacie Słomczyńskiej z Fundacji Serce Dziecka oraz kilkudziesięciu wolontariuszom udało się uszyć ponad 65 poszewek na poduszki. Zostaną one przekazane na początku grudnia małym pacjentom Szpitala Pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Ale, porter czy pszeniczne – każdy gatunek belgijskiego piwa podawany jest w innym kuflu. O tym jak poprawnie dobierać ten złocisty trunek do rodzaju szkła i które potrawy najlepiej się z nim komponują, dowiedzieli się uczestnicy dzięki ekspertom z Bar Expert Polska podczas„Wieczoru Belgijskiego Piwa i Czekolady” (28 października). Kolejne spotkanie kulinarne przybliżyło warszawiakom receptury przyrządzania tradycyjnych...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 drukowanych wydań magazynu Online Marketing
  • Dodatkowe artykuły niepublikowane w formie papierowej
  • Dostęp do czasopisma w wersji online
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych wydań magazynu oraz dodatków specjalnych
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy